AMON  - vinotéky, chladicí skříně na víno

  • 1 Vinotéky AMON
  • 1 Vinotéky AMON
  • 3 Vinotéky SuperAMON
  • 4 Vinotéky SuperAMON
  • 5 Vinotéky AMON Harmony

O víně

image Zasvěcené povídání o víně často připomíná pohádku. Příjemně se mu naslouchá a leckdo z posluchačů zatouží patřit mezi elitu, mezi skutečné znalce vína. Není to jednoduché. Každé víno má svá specifika a dobře mu porozumět mnohdy trvá celý život. Skutečný odborník vinař vám nikdy nebude tvrdit, že o víně už všechno ví, naopak, potvrdí vám, že i on se stále učí. Jestliže tedy skutečně chcete správně porozumět vínu, čeká vás dlouhá cesta. Základy se však můžete naučit již nyní.

Správný výběr vína

image

Výběr vína podle značky, ročníku, ne-li ceny ponechejte snobům. O víně vám ve skutečnosti nejvíce prozradí etiketa. A na vás je naučit se ji správně číst. Podle cukernatosti, tedy vyzrálosti a kvality, tu v prvé řadě najdete označení: stolní, zemské, jakostní (odrůdové či známkové), přívlastkové (kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno, slámové víno), šumivé víno, perlivé víno, aromatizované víno či likérové víno. Najdete tu informace o zemi původu hroznů, o roku sklizně a roku lahvování, zjistíte jméno výrobce, obchodní značku... Dozvíte se také, zdali jde o víno barriquované, nebo třeba mešní. A pakliže vám lahvinka obzvláště chutnala, všimněte si čísla partie. Jestliže u prodejce najdete láhev se stejným číslem, je pravděpodobné, že bude rovněž stejné kvality.

Ideální teplota pro podávání vína

  • mladá bílá vína 9 - 10 °C
  • červená vína 11 - 13 °C
  • šumivá vína 6 - 8 °C
  • starší bílá vína 10 - 12 °C
  • kořeněná vína 9 - 10 °C
  • těžší červená vína 14 - 16 °C


Vhodné okolnosti podávání vína

Podávání vína připomíná obřad. Jestliže se máte plně soustředit jen na objekt samotný, nemělo by vás nic rozptylovat. Není proto vhodné degustovat víno v zakouřeném prostředí. Vedlejší pach kouře vám pak snadno nabourá čichový vjem z vína, stejně jako silný parfém, intenzivní vůně květin či silná vůně jídla z kuchyně. Stejně důležité jsou dobré podmínky pro vjem zrakový. Místnost by měla být dobře osvětlena, abyste mohli správně vyhodnotit barvu a čistotu vína. Také proto by víno mělo být podáváno v tenkostěnných nebroušených sklenicích z čirého bezbarvého skla. Tenká dlouhá stopka u sklenice není jen z důvodů estetických. Je nanejvýš praktická, právě za stopku image je třeba sklenici držet, abyste její obsah dlaní zbytečně nezahřívali. Výjimkou je pouze situace, kdy je podávané víno příliš podchlazeno, tehdy je vhodné uchopit tělo sklenice do obou dlaní a víno zahřát.

Správné otevírání vína

Při otevírání lahve začnete odříznutím záklopky a důsledným očištěním hrdla láhve. Poté dáte pozor, abyste vývrtkou správně trefili střed zátky a nevrtali zbytečně hluboko. Když pak víno naléváte, nikdy nelijte výš, než do dvou třetin sklenice. A chcete-li ctít tradice, víno nikdy nedolévejte, dokud není sklenice dočista prázdná.

Degustace vína

Na degustaci samotnou byste měli být připraveni. Neměli byste před ní jíst chuťově extrémně výrazná, sladká či kořeněná jídla, která by mohla snadno otupit vaše smysly. Kvalita vína je určena vzájemnou souhrou a harmonií jeho tří základních znaků - barvy, chutě a vůně. Přistupujete-li k hodnocení, začínáte vždy od barvy. Ostatně jiskrná barva a čirost jsou prvním příslibem kvality vína a tak tím prvním čeho si u něj všimnete. Barevný odstín se nemusíte bát nazvat podle vlastního pocitu – třeba jako rubínový nebo purpurový. Dále posuzujete konzistenci. Jestliže jste se do této chvíle divili, proč máte nalito jen do dvou třetin sklenice, nyní to pochopíte. image Zvolna s ní zakroužíte, až se vám víno rozprostře po stěnách. O kvalitní konzistenci svědčí těžké kapky vína. Při dalším zakroužení sklenicí hodnotíte vůni. Nazvat ji může být pro vás zkraje složité. Její spektrum je široké. Nebojte se však označit, co cítíte – mandle, višně, banán, růže... Na závěr hodnotíte chuť. Převalujete na jazyku doušek vína, první, co vnímáte, je obvykle množství cukru, v těsném závěsu se dostaví zkoumání kyselinky, u červených vín také třísloviny a teprve pak hodnotíte jemnější ovocné aroma. Na samém konci pak zhodnotíte víno jako celek, posuzujete jeho harmonii a vyváženost.